ΞΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ

Categories ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΦΥΣΗ, ΦΥΤΑPosted on

Η γυναίκα μου αγόρασε μια γλαστρούλα με ένα φυτό, που βρωμοκοπούσε και το έβγαλε στο μπαλκόνι. Απήγανος, απορροφά την αρνητική ενέργεια, μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Τον ξέρεις; Δεν υπάρχει αρνητική ενέργεια της είπα. Σε τρεις μέρες ξεράθηκε. Δεν υπάρχει, ε; Τι της λες. Ο απήγανος είναι φορτωμένος για αιώνες με δοξασίες μαγικές και φαρμακευτικές διάφορες και ποικίλες. Ένα κι ένα για τη γλωσσοφαγιά, το κακό μάτι, τα μάγια. Παλιά το χρησιμοποιούσαν ως αντιβηχικό, αντισπασμωδικό, εμμηναγωγό, εκτρωτικό. Επίσης για τα σκουλίκια του εντέρου, για δαγκώματα φιδιών, για τραύματα, για τη χρυσή (ίκτερο), για να δυναμώσει την όραση, κλπ. Κάποτε, που ήμουν παιδάκι, δεν θυμάμαι τι αρρώστια είχα, αλλά θυμάμαι που πήγαν στην Κρηνίδα (οι Λημνιοί ξέρουν) έκοψαν άγριο απήγανο, τον έβραζαν και με πότιζαν. Θυμάμαι και την απαίσια μυρωδιά του.

Είναι επικίνδυνο δηλητήριο, αν πιει κανείς πολύ μπορεί να πάει αδιάβαστος, αφού μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά και το συκώτι.

Παραθέτω μερικές φράσεις για τον απήγανο, που λέμε στη Λήμνο.


*** Ξορκισμένος με τον απήγανο και με το μαύρο το χορταρούδ. #Τώρα γιατί εμείς προσθέτουμε στον τρομερό απήγανο και το μαύρο χορταρούδ, θα σας γελάσω. Μάλλον για να τον ξεκάνουμε τον εχθρό, μια κι όξω.

*** Βαλ απήγανο στο τζίτσο σ’. #Τσίτσος είναι ο κόρφος. Το λένε ειρωνικά σε δεισιδαίμονες, που φοβούνται μην τους ματιάσουν.

*** Απήγανο στα μνια. #Δηλαδή στα αιδοία. Αν το πεις μνι είσαι βωμολόχος, αν το πεις αιδοίο, το λες και στο δεσπότη. Έχει την έννοια, ότι έχουμε πολλά και δε θέλουμε άλλα. Ου να χαθείς ψεύταρε.

***Απήγανο στ’ αρχίδια τ’. #Αν νομίζετε ότι κι αυτό είναι μέσα στα πλαίσια της πλάκας γελιέστε. Παλιά έκαναν μπλάστρι απήγανο με δαφνόφυλλα, αν δεν λειτουργούσε το ρέμεντι με τα σπασμένα κρεμύδια και πασάλειφαν τους πρησμένους από κάθε… αιτία όρχεις.

*** Θα παθς σαραλίκ’ και θα πιεις απήγανο. #Για το σαραλίκ’, άλλη μέρα γιατί θα βραδιαστούμε. Μια κουβέντα μόνο, σημαίνει τη χρυσή, τον ίκτερο, αλλά σημαίνει και το μεγάλο φόβο, την τρομάρα και σε συνδυασμό τη μεγάλη τρομάρα που είναι η αιτία της χρυσής.Τι να κάνουμε, αυτό νόμιζαν.

*** Να πιει τον απήγανο να σκασ’ σα ντο δαίμονα. #Μωρέ να τον πιεί, εμείς, τι… (Κατάρα).


Καλή χρονιά, καλό μήνα, και μακριά από κακό… μάτι.

Σταύρος Τραγάρας