Ένας ελεύθερος άνθρωπος στη γειτονιά του λιμανιού.

Categories ΠΡΟΣΩΠΑPosted on

Ο Καζαντζάκης κάποτε είχε πει: «Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι τυχοδιώκτης. Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτή είναι η αληθινή ελευθερία».

Ένας τέτοιος ελεύθερος άνθρωπος κυκλοφορεί στη γειτονιά του λιμανιού , ο οποίος στη συνάντησή μας αναμετριέται με την ίδια του τη ζωή , αφουγκράζεται τις μνήμες και ασκεί γενναία κριτική με τη γνησιότητα των λίγων και την ομορφιά των ασυμβίβαστων.

Ο Παναγιώτης μια μοναδική φυσιογνωμία της περιοχής με μυθιστορηματικό ενδιαφέρον δεν πέρασε απαρατήρητος ούτε από τα διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και άτυπα, αλλά ουσιαστικά, με το χρόνο καθιερώθηκε ως πρεσβευτής επικοινωνίας ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στον επισκέπτη του νησιού με τη χαρακτηριστική προσφώνηση «Ο Σκουλαρίκιας», λόγω του κοσμήματος που κουβαλάει από τα 18 του με καμάρι στο αριστερό αυτί, ως λάφυρο νίκης από τη σύγκρουση του με τη συντηρητική αντίληψη της εποχής.

Γεννημένος το 1961 από γονείς με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Χαλκίδα, μεγάλωσε στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Μαδύτου (Ματιανά) και τελείωσε το 2ο Δημοτικό, όπου και ήταν ο πρώτος και τελευταίος σταθμός της ακαδημαϊκής του πορείας. Ανήσυχο πνεύμα από τότε ο Παναγιώτης εμπιστεύθηκε τον εαυτό του στην αγκαλιά της πρώτης και παντοτινής του αγάπης που με περισσή αφοσίωση και σεβασμό υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί: τη θάλασσα. Από τα 13 του βοηθός στο καΐκι του πατέρα του και στη συνέχεια για πολλά χρόνια στα ποντοπόρα πλοία αρμένισε σχεδόν σε όλο τον κόσμο.


Ο χαρακτήρας του με σκληρότητα σφυρηλατήθηκε από την αλμύρα, από τις δυσκολίες και τις μοναδικές εμπειρίες που απέκτησε ως ταξιδιώτης του κόσμου. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια της περιπλάνησης είχε το σθένος και το κουράγιο να διανύσει τα κατώτερα σκαλοπάτια της κοινωνίας και πολύ περισσότερο είχε τη θέληση να κουβαλήσει δημιουργικά και με στωικότητα αυτές τις εικόνες στο ανώτερο επίπεδο αυτής της κλίμακας. Έκανε πολλές φιλίες σ’ όλα τα μέρη και οι περισσότερες από αυτές επισκέφτηκαν το νησί μας για να τον συναντήσουν και εκείνος με τη σειρά του ανταπέδωσε με τη γνωστή Ελληνική φιλοξενία, σε βαθμό που πολλοί από αυτούς να ξαναέρχονται ενώ άλλοι να μένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ παρά στην πατρίδα τους.

Με τα αδέρφια του, Γιώργο και Διονύση, έφτιαξαν το Βόρειο Αιγαίο και αγωνίζονται στη θάλασσα για τον βιοπορισμό τους, όπως και οι υπόλοιποι ψαράδες του νησιού, τους οποίους εκπροσωπεί επάξια ως Πρόεδρος των αλιέων. Ελπίζει και αγωνίζεται για τον κλάδο τους, ονειρεύεται κάποτε να δημιουργηθούν οι ζώνες προστασίας ώστε να προστατευτεί ο υποβρύχιος πλούτος και να συνεχίσει να αναπτύσσεται για το γενικότερο καλό. Με ιδιαίτερη χαρά τονίζει ότι οι τρεις πιο πλούσιοι τόποι αναπαραγωγής παγκοσμίως βρίσκονται στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια και στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεινός δύτης ο ίδιος δημιούργησε την ομάδα ελεύθερης κατάδυσης και με άλλους ικανούς συμπολίτες μας οργάνωσαν στο νησί μας δύο παγκόσμια και δύο πανελλήνια πρωταθλήματα υποβρύχιου ψαρέματος. Έχει συμμετάσχει περίπου σε 250 ναυάγια και έχει σώσει πολλούς ανθρώπους, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές ο ίδιος κινδύνεψε σοβαρά. Τώρα στα πενήντα πέντε του αφού όργωσε τις θάλασσες του κόσμου και κατάφερε να συνδυάσει το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του με τη μεστή γνώση των εμπειριών, αρμενίζει στη θάλασσα της προσωπικής του ωριμότητας.

Έτσι ως άλλος κυματοθραύστης σταματάει ένα ένα τα κύματα της ζωής του και κάνει τον απολογισμό και τη σκληρή αυτοκριτική του. Μιλάει για τη δεύτερη πολύτιμη αγάπη του που παντρεύτηκε και άφησε να φύγει μέσα από τα χέρια του, μετράει τις καλές και κακές στιγμές, ψαρεύει τα λάθη του στα άγρια νερά του παρελθόντος και στέκεται αντρίκια απέναντι στις επιλογές του. Με μια φιλοσοφική πινελιά ο Σκουλαρίκιας κηρύσσει την έναρξη του επιλόγου αυτής της πολύτιμης συνάντησης και τοποθετεί στο επίκεντρο της ζωής του την οικογένεια και αναφέρει χαρακτηριστικά: «ότι σωστότερο μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του είναι η οικογένεια. Είναι ο σταθμός και το καταφύγιό του, είναι η αρχή και το τέλος για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του και να μην αισθάνεται μόνος». Για τις σχέσεις των ανθρώπων πιστεύει ότι το χαμόγελο, η ανοιχτή καρδιά και η ειλικρίνεια είναι τα συστατικά της σωστής επικοινωνίας, ενώ είναι κατηγορηματικός απέναντι στους ανθρώπους που εκστομίζουν ψεύτικα λόγια γιατί το ψέμα και τη διαβολή κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να τα πάρει πίσω.

Ένας πραγματικός αγωνιστής μέσα στη ζωή ο Παναγιώτης ενεργοποίησε όλα τα χαρίσματα με τα οποία γεννιέται ο άνθρωπος, κατάφερε μέσα από την αμφισβήτηση να γίνει το σήμα κατατεθέν του λιμανιού και ως «Παναγιώτης ο Σκουλαρίκιας» πλέον, επιστρατεύοντας όλα τα ένστικτα και τις εμπειρίες του ως αδιαπραγμάτευτα εφόδια συνεχίζει την ανηφόρα της ζωής !!!

Γιάννης Γκαλιούρης