Gust Laskaris Avrakotos ο Ατσικιώτης πράκτορας της CIA. (μέρος Ι, δράση στην Ελλάδα)

Categories ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΑPosted on

Το άρθρο το θεωρώ σημαντικό και μεγάλης ιστορικής αξίας γιατί η παρουσίαση του Ατσικιώτη Γκας Λάσκαρη Αβράκωτου πράκτορα της ΣΙΑ, εγείρει ερωτήματα για την ίδια την ΣΙΑ και την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Εγείρονται επίσης σημαντικά ερωτήματα κοινωνιολογικής φύσης για το αν πολλοί Ελληνοαμερικανοί μετατρέπονται σε γενιτσάρους, αλλά το ζήτημα των γενιτσάρων είναι εκτός από κοινωνιολογικό – πολιτικό και ένα ιστορικό ζήτημα μεγάλων διαστάσεων που δεν θα εξεταστεί στο παρόν άρθρο. Το άρθρο δεν θα μείνει στην παρουσίαση των βιογραφικών στοιχείων και των δράσεων για τον Γκας Αβράκωτο από τις ανοιχτές πηγές που βρίσκονται στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου αλλά θα επιχειρήσει να προχωρήσει και στην αποκάλυψη της σκόπιμα καλυμμένης πραγματικότητας με την στήριξη συμπερασμάτων του τύπου ένα κι ένα κάνει δυο, με κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθούν οι ανθρώπινες ιδεολογικές θετικές ή αρνητικές προδιαθέσεις και οι επήρειες τους προς τις πλευρές που διαμόρφωσαν τα σκοτεινά ιστορικά γεγονότα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία που κυκλοφορούν στην δημοσιότητα αφορούν όχι μόνο έναν πράκτορα της ΣΙΑ αλλά και μια ολόκληρη πολιτική, ως συμπέρασμα, που αυτός ο πράκτορας τοποθετήθηκε να υπηρετήσει μέσα από τους ρόλους των υπηρεσιακών υποχρεώσεων του. Να είμαστε υποψιασμένοι ότι τα ελεύθερα στοιχεία είναι πολλαπλά φιλτραρισμένα ίσως και παραποιημένα.

Ο Γκας Λάσκαρης Αβρακότος (Αβράκωτος) ήταν δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός από γονείς που μετανάστευσαν από την Λήμνο στην Αμερική. Είναι άγνωστο αν ο ίδιος επισκέφθηκε ποτέ την Λήμνο. Στην Ελλάδα πάντως υπηρέτησε σαν πράκτορας της CIA για μεγάλο διάστημα. Δεν αποκλείεται να ήρθε στο νησί των γονιών του αλλά ένας πράκτορας δεν αφήνει ίχνη των δραστηριοτήτων του. Η δράση του ήταν εντυπωσιακή για έναν χαμηλόβαθμο πράκτορα και ο σημαντικός του ρόλος στο αντάρτικο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έγινε ταινία με τον τίτλο Charlie Wilson’s War. Το Dr Death (θάνατος) ή το Dr Dirty (βρόμικος) όπως ήταν τα παρατσούκλια του στην υπηρεσία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα κέρδισε “επάξια”, ειδικά από την Ελληνική του θητεία. Περισσότερα για τον Γκας Αβράκωτο παρακάτω.

Οικογένεια, νεανική ζωή, στρατολόγηση από την ΣΙΑ

Ο Γκας Αβράκωτος γεννήθηκε στις 14 Ιαν. 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνιας. Ήταν γιος Έλληνα μετανάστη από την Λήμνο, από την Ατσική. Ο Αμερικάνικος δρόμος για τον πάτερα του όπως και για τους περισσότερους μετανάστες, δεν ήταν στρωμένος με δολάρια. Διατηρούσε μια βιοτεχνία αναψυκτικών, την Apollo Soda Water Company, και τα έφερνε δύσκολα εις πέρας. Ο Γκας για να βοηθήσει την οικογένεια του αναγκάστηκε να παρακολουθεί νυχτερινό σχολείο και δούλεψε σε χαλυβουργείο. Πουλούσε επίσης τσιγάρα και μπύρες σε μπαρ και ταβέρνες της περιοχής. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1955 και κατάφερε να συνεχίσει στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ σπουδάζοντας οικονομικά όπου αποφοίτησε με έπαινο.

Με την ευγενική χορηγία του ασχολούμενου σοβαρά με ιστορικά θέματα Θεόδωρου Μπελίτσου, η εικόνα κάρτας εισόδου μετά από πρόσκληση του Λάσκαρη Αβράκωτου προς τον Αναστάσιο Αβράκωτο ετών 46 τότε, από την Λήμνο προς την ΗΠΑ μάλλον μετά το 1925.

Την δεκαετία του 1960 ο πλανήτης όλος βρισκόταν στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου. Οι δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Σοβ. Ένωση υπήρξαν προσεκτικές στο να μην προκληθεί πυρηνική σύγκρουση αλλά στους χώρους της άμεσης επιρροής τους, ΝΑΤΟ και Σύμφωνο της Βαρσοβίας αντίστοιχα, ο πολιτικός τους έλεγχος ήταν ασφυκτικός. Στον υπόλοιπο κόσμο με τις τελευταίες αποικίες των αδύναμων πλέον Ευρωπαϊκών κρατών να ανεξαρτητοποιούνται η μια μετά την άλλη, δινόταν μια μάχη για το ποια υπερδύναμη θα ελέγχει την κάθε νέα χώρα. Οι μυστικές υπηρεσίες ήταν το φτηνότερο μέσο που θα στρατολογούσε, οργάνωνε και οδηγούσε εσωτερικές δυνάμεις στην κάθε χώρα στο να οδηγηθούν στην εξουσία και να φέρουν ή να διατηρήσουν την χώρα στο στρατόπεδο της υπερδύναμης που ενορχήστρωνε τις “σωτήριες επεμβάσεις”. Η CIA βρέθηκε στην ανάγκη να δημιουργήσει μια στρατιά πρακτόρων και έπαψε να είναι πολύ απαιτητική για το προσωπικό της στρατολογώντας και αποφοίτους όχι τόσο διάσημων πανεπιστημίων. Το 1962 στρατολογήθηκε και ο Γκας Αβράκωτος με την μεσολάβηση του Θωμά Καραμεσίνη, Ελληνοαμερικανού που ήδη υπηρετούσε στην CIA και διετέλεσε σταθμάρχης της υπηρεσίας στην Αθήνα. Οι Ελληνοαμερικανοί ήταν μετά τους Αγγλοσάξονες η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα της CIA. Στενά δεμένοι μεταξύ τους και αλληλοϋποστηριζόμενοι. Οι υπόλοιποι τους είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “the Greek mafia”.

Παρακάτω ένα βίντεο της ΝΕΤ για τον Αβράκωτο δυστυχώς με πολύ κακό ήχο.

Αποστολή στην Ελλάδα και συνεργασία με την Χούντα

Μετά την εκπαίδευση του και επειδή ήταν Ελληνικής καταγωγής ο Γκας Αβράκωτος στάλθηκε στην Ελλάδα το 1963 και ήρθε σε επαφή με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο τότε διευθυντή της ΚΥΠ, στενά συνεργαζόμενο με την CIA. Με τους περισσότερους από μετέπειτα πραξικοπηματίες ανέπτυξε στενές σχέσεις και ήταν ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ των Χουντικών και της Αμερικανικής πρεσβείας. Ίσως να ενθάρρυνε το πραξικόπημα αλλά αυτά τα στοιχεία παραμένουν απόρρητα γιατί η αποκάλυψη τους θα τραυμάτιζε τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Στις 21 Απριλίου 1967 που οι Συνταγματάρχες με το πραξικόπημα κατέλυσαν την δημοκρατία, για τον Αβράκωτο άνοιξε μια ευκαιρία από αυτές που μπορούν να χτίσουν καριέρες. Οι δημοκράτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ήταν εξοργισμένοι με την ανατροπή της νομιμότητας αλλά οι σκληροπυρηνικοί έβλεπαν στην Χούντα τον πρόθυμο συνομιλητή για την “λύση” του Κυπριακού με την διχοτόμηση, έναν αρεστό διώκτη των αριστερών και τον αποκλεισμό της βεβαιότητας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα κερδίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την έντονα αντιαμερικανική ρητορική, τις επόμενες εκλογές. Η χούντα περίμενε τουλάχιστον τις ευχαριστίες από τις ΗΠΑ για αυτές της τις “υπηρεσίες” και ο Αβράκωτος που ήταν υποστηρικτής της δικτατορίας “αναβαθμίστηκε” στον κύριο πρόσωπο επικοινωνίας μεταξύ της Χούντας και της πρεσβείας των ΗΠΑ, επειδή οι περισσότεροι Αμερικάνοι διπλωμάτες απέφευγαν να “λερωθούν” πολιτικά με σφιχταγκαλιάσματα με τους χουντικούς από την μια και από την άλλη δεν ήταν σωστή στην Αγγλοσαξονική υπαλληλική παράδοση η δημόσια εκδήλωση πιθανών θερμών προσωπικών σχέσεων.

Η Αμερική πίεζε την Χούντα να απελευθερώσει τον συλληφθέντα Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν πολίτης της. Παρήγγειλαν στον Αβράκωτο να μεταβιβάσει στους χουντικούς το αίτημα για την απελευθέρωση του Α. Παπανδρέου. Ο Αβράκωτος μεταβίβασε το αίτημα και ο Παπανδρέου ελευθερώθηκε, αλλά τους είπε ότι θα ήταν καλύτερο να τον σκότωναν γιατί αλλιώς ο Παπανδρέου θα γύριζε κάποια στιγμή να τους κυνηγήσει. Αναφέρεται ότι είπε: ‘But unofficially, as your friend, my advice is to shoot the motherfucker because he’s going to come back to haunt you.’

Από Αμερικανικής πλευράς παρουσιάζεται ότι αυτά ειπωθήκαν για να κερδίσει ο Αβράκωτος την εμπιστοσύνη της Χούντας και ότι ήταν η κατάλληλη φράση την κατάλληλη στιγμή. Τα γεγονότα όμως δεν στηρίζουν αυτήν την εκδοχή. Ο Αβράκωτος προκύπτει ότι ήταν φανατικός υποστηρικτής των πραξικοπηματιών. Μια μαρτυρία που επιβεβαιώνει το γεγονός είναι η μαρτυρία ενός άλλου Ελληνοαμερικάνου πράκτορα της CIA του Τζων Κυριάκου ο οποίος διώχθηκε όταν έδωσε στην δημοσιότητα ονόματα πρακτόρων για μια υπόθεση βασανισμών που κατήγγειλε για ηθικούς λόγους. Τις ηθικές στάσεις των πρακτόρων της το σύστημα της CIA δεν τις ανέχεται και με το παραμικρό νομικό πάτημα τους κλείνει φυλακή. Ο πράκτορας αυτός είπε για την συνάντηση με τον Αβράκωτο στα γραφεία της CIA και την συζήτηση τους σχετικά με την δολοφονία του κατηγορούμενου ως βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου παρουσία του Αβράκωτου ο Κυριακού έκανε το λάθος να υποστηρίξει ότι η δολοφονία του βασανιστή ήταν από τις “δίκαιες”. Τότε δέχτηκε την επίθεση του Αβράκωτου ο οποίος του όρμηξε, τον κόλλησε στον τοίχο ουρλιάζοντας ότι όλοι οι βασανιστές ήταν φίλοι του! (σημ. οφείλω να αναφέρω ότι ο Μάλλιος αθωώθηκε από το δικαστήριο στις ονομαζόμενες μεταπολιτευτικές δίκες των βασανιστών του 1975, αλλά αποτάχθηκε από την αστυνομία για την όλη δράση του στην Χούντα και εκτελέστηκε από την 17 Νοέμβρη στις 14 Δεκεμβρίου 1976 στο Π. Φάληρο με την κατά την 17Ν “δίκαιη τιμωρία” του 45πενταριού).

Κυπριακό

Οι σχέσεις του Αβράκωτου με τον δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη που είχε ανατρέψει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ήταν κάτι παραπάνω από στενές. Για τον Ιωαννίδη ο Αβράκωτος αν και χαμηλόβαθμος ήταν όχι μόνο ο πιο καλός δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και ο διαμορφωτής της πολιτικής της Αμερικής στις Ελληνικές και Κυπριακές υποθέσεις. Το πως ο Ιωαννίδης ήταν δυνατό να έχει σχηματίσει τέτοια εντύπωση δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δεν ήταν τελικά τέτοιων πνευματικών ικανοτήτων ώστε να αποφύγει τις καταστροφικές πλάνες. Στον παρακάτω σύνδεσμο ένα άρθρο του Μ. Ιγναντίου κυρίως για τον ρόλο της Αμερικής στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 που αναφέρει και τον ρόλο του Αβράκωτου. “Ο πράκτορας της CIA Γκας Λάσκαρης Αβρακότος έδωσε την εντολή για το πραξικόπημα στην Κύπρο” Ο ρόλος του Αβράκωτου και της CIA στον Αττίλα 2 και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια δείχνει επίσης πολύ σκοτεινός αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί και πολλά πρόσωπα από την Ελληνική πλευρά δεν θα ήθελαν να δουν τέτοια στοιχεία το φως της δημοσιότητας.

Μεταπολίτευση

Η βασανισμένη από την Χούντα και βαριά πληγωμένη στην Κύπρο Ελλάδα, αναπτύσσει μεταξύ των άλλων και έναν έντονο αντιαμερικανισμό που στην αριστερά που δεν ελέγχεται από το ΚΚΕ και την Σοβ. Ένωση περνά σε κάποιες ολιγομελείς ομάδες της σε δράσεις που χαρακτηρίζονται ένοπλος αγώνας για τους αριστερούς, ή τρομοκρατία για τους υπολοίπους.
Η 17 Νοέμβρη (17Ν), είναι μια οργάνωση που δημιουργείται σε εκείνο το κλίμα έντονου Ελληνικού αλλά και παγκόσμιου αντιαμερικανισμού. Δεν θα απασχολούσε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αν ο πρώτος στόχος της δεν ήταν ο σταθμάρχης της CIΑ Ρίτσαρντ Γουέλς. Η πρώτη επιτυχημένη εκτέλεση παγκοσμίως υψηλόβαθμου στελέχους της CIA άνοιξε την βεντέτα μεταξύ της CIA και της 17 Νοέμβρη. Ο Αβράκωτος ήταν μάλλον ένας ακόμη στόχος της 17Ν. Ίσως θα έπρεπε να προτιμήσουν τον Αβράκωτο για την δράση του και την συνεργασία με την Χούντα σύμφωνα με την λογική της “δικαιοσύνης τους” αλλά ο σταθμάρχης είχε πολύ υψηλότερη συμβολική αξία και ο αντιαμερικανισμός για τις τότε ακροαριστερές ομάδες ήταν κεντρικός άξονας της ιδεολογίας τους. Ο Αβράκωτος κρίθηκε πολύ πιθανός στόχος της 17Ν και φυγαδεύθηκε από την Ελλάδα για να προστατευθεί. Για τον Αβράκωτο όπως και όλη την CIA η 17N έγινε το χρυσό δισκοπότηρο. Λέγεται ότι ο Αβράκωτος πέθανε με τον καημό ότι δεν ήταν εκείνος που θα εξάρθρωνε την 17Ν. Για τους πράκτορες της CIA στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τους Ελληνοαμερικανούς η 17Ν είχε γίνει έμμονη ιδέα. (στοιχεία από τον Τζων Κυριάκου για το θέμα)

Πως πιθανά η 17Ν έμαθε για τους πράκτορες της CIA στην Αθήνα

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά τον Αβράκωτο και την δράση του άμεσα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να αναφερθεί για την πληρότητα της περιγραφής της κατάστασης και της ιστορικής αναφοράς.

Ένας άλλος “ευσυνείδητος” πράκτορας της CIA, ο Philip Agee ο οποίος έγραψε το βιβλίο Inside the Company: CIA Diary, και αυτομόλησε στην Κούβα θεωρείται από τον πατέρα Τζωρτζ Μπους τότε διευθυντή της CIA, υπεύθυνος για την αποκάλυψη των ονομάτων των Ρίτσαρντ Γουέλς και Γκας Αβράκωτου.

Μετά την δολοφονία του Γουέλς ο Αβράκωτος φυγαδεύτηκε στην Αμερική για να προστατευθεί από την 17Ν, ίσως και για να προφυλαχθεί η Αμερικανική διπλωματία από τον “πιστολέρο” Αβράκωτο που ήθελε να “καθαρίσει” σαν καουμπόι 30-40 άτομα της 17Ν έστω και με 5-10 αθώους ανάμεσα στους νεκρούς.

Σημ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αρνητική δράση του Αβράκωτου στις “Ελληνικες υποθέσεις” δεν βαρύνει ούτε την Ατσική και τους Ατσικιώτες, ούτε τους συγγενείς του.

συνεχίζεται…

Το άρθρο θα συνεχιστεί με το δεύτερο μέρος της δράσης του Αβράκωτου, αυτό της εμπλοκής του στο Αφγανιστάν και την προώθηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Βαγγέλης Μωράκης.