Αιμοδοσία… είναι προσφορά Ζωής!

Categories ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑPosted on

Την πρώτη θέση μέσα στις πανανθρώπινες αξίες, της ανθρωπιάς, του σεβασμού, της αγάπης, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, κατέχει η εθελοντική αιμοδοσία και η δωρεά μυελού των οστών, έτσι ώστε να είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, και όχι μόνο αυτών οι οποίοι δίνουν αίμα ή αυτών οι οποίοι είναι φίλοι της αιμοδοσίας.

Όλοι πολίτες και πολιτικοί θα πρέπει να προάγουμε και να στηρίζουμε αυτές τις κοινωνικές αξίες, μέσα εις το χώρο εις τον οποίο δραστηριοποιούμεθα και κυρίως την εθελοντική αιμοδοσία. Τέλος οι πολίτες από την παιδική ηλικία πρέπει να ενημερώνονται από το σχολείο και να συνειδητοποιήσουν την μέγιστη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και την σπουδαιότητα και τη μεγάλη αξία του αίματος και της δωρεάς μυελού των οστών και οργάνων για την ζωή μας.

Οι αιμοδότες και οι φίλοι της αιμοδοσίας, έχουν χαρακτηριστεί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με αξιοπρέπεια, ευγενικό χαρακτήρα, διαθέτουν ευαισθησία και διακρίνονται από ορισμένα μεγαλειώδη συναισθήματα απλά, ουσιαστικά αλλά τόσο πολύ σημαντικά, όπως της σεμνότητας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης της ανιδιοτέλειας, της φιλανθρωπίας, και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας. Είναι αυτοί οι οποίοι προάγουν και στηρίζουν αυτές τις κοινωνικές αξίες, με πάθος, συνέπεια προγραμματισμό και σοβαρότητα.

Στις κοινωνικές μας δραστηριότητες όλοι ανεξαρτήτως οι πολίτες και κυρίως οι σύλλογοι και ιδιαιτέρως οι δημοτικές αρχές, και όλοι οι φορείς , θα πρέπει να είναι πρωτεργάτες σε αυτές τις δραστηριότητες και πρέπει να έχουν μέσα στην καρδιά τους τον ανθρωπισμό, τον εθελοντισμό, την πραγματική και ουσιαστική προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι δυνατόν να αφορά μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων αλλά πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ανάγκη αίματος έχουμε όλοι όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες περιόδους της υγείας μας αφού κανένας δεν γνωρίζει, πότε και πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πόνο, την αρρώστια, και την δυστυχία.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις υπάρχουν μεταξύ μας κάπου συναντώνται, και το σημείο αυτό συνάντησης είναι ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για την οποία αγωνιζόμαστε ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί μέσα στην κοινωνία, εις την οποία ζούμε και επιβιώνουμε. Οι ψυχικές μας δυνάμεις πρέπει να εκδηλώνονται με θάρρος αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία και κοινωνικές ηθικές αρετές, έτσι ώστε να διατηρήσουμε σήμερα ορισμένα ιδανικά, τα οποία δύσκολα μπορεί να παρασύρει η σύγχρονη κοινωνική σήψη και γιαυτό αντιδράμε με την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Στην εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας και αυτοί οι οποίοι δίνουν αίμα και αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν, αλλά είναι φίλοι της αιμοδοσίας. Πρέπει όλοι μας να έχουμε συμμετοχή σε αυτό το υψηλό έργο κοινωνικής ανθρώπινης αλληλεγγύης, για να φτιάξουμε έτσι μια κοινωνία ηθικά άξια και πραγματικά προοδευτική.

Σήμερα στην απάνθρωπη κοινωνία εις την οποία ζούμε με τις οικονομικές δολοφονίες και την βαρβαρότητα του χρήματος, αυτά τα χαρακτηριστικά λείπουν και φαντάζουν περισσότερο, πιο εντυπωσιακά στην κατηφορική πορεία την οποία χωρίς να το θέλουμε ακολουθούμε. Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη των πολιτών αντιστέκεται, γιατί εάν δεν αντιδράσουμε συλλογικά όλοι, μας οδηγούν και δύσκολα μπορούμε να το διακρίνουμε, εκεί όπου τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί και πλέον για πολλούς είναι οδηγός το < ο θάνατος σου η ζωή μου >.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ εμείς οι ίδιοι, εάν σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, άρα και μετά τον συνάνθρωπο μας; Τι κάνουμε στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις για τον ανθρωπισμό, τον εθελοντισμό, την προσφορά αίματος και τη δωρεά μυελού των οστών; Ποιες είναι οι κοινωνικές ευαισθησίες και αξίες οι οποίες σε πολύ κόσμο έχουν αντικατασταθεί από τον ατομικισμό, τον ωχαδερφισμό, την υποκρισία, την αδιαφορία ,την φοβία , την απάτη, τα σκάνδαλα, την διαφθορά και το ψέμα; Το Ψέμα το οποίο καθημερινά ακούμε μέσα στην κοινωνία, στη Βουλή, στην Τηλεόραση και μάλιστα από τους πολιτικούς.

Πρέπει να μάθουμε, να γνωρίσουμε, να πιστέψουμε, να βοηθήσουμε όλοι την εθελοντική αιμοδοσία και να προάγουμε τη δωρεά μυελού των οστών, αυτό το μυελό των οστών όπου εκεί παράγονται τα κύτταρα του αίματος και η προσφορά αυτού βοηθάει σε πολλά αιματολογικά νοσήματα όπως η λευχαιμία. Η ενημέρωση και η προαγωγή για την εθελοντική προσφορά αίματος είναι απαραίτητη, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει επάρκεια αίματος, διότι η έλλειψη του οποίου είναι εμφανής κάθε χρόνο κατά την θερινή περίοδο, ώστε ζητάμε αίμα από πληθυσμιακά μικρότερες χώρες όπως μέχρι πρότινος ήταν η Ελβετία. Δεν επιτρέπεται εμείς να είμαστε αδιάφοροι και μάλιστα απαιτητικοί, όταν υπάρχει έλλειψη αίματος και να διαμαρτύρονται αυτοί οι οποίοι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για τους άλλους και ποτέ δεν έδωσαν αίμα. Αυτό το σύμπτωμα διαπίστωσα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Νοσοκομείο όπου είχα την ευθύνη των μεταγγίσεων και μάλιστα σε ένα νησί που έχει διακριτή θέση για την εθελοντική ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ μέσα στη χώρα μας.

Πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία και αυτοτέλεια ως χώρα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο είναι μόνο η ζωή, η οποία πολλές φορές σώζεται μόνο με το ΑΙΜΑ, με μια φιάλη αίμα. Η προσφορά του αίματος είναι η πιο ιερή φιλανθρωπική πράξη, υψηλών ιδανικών και αισθημάτων προς τον συνάνθρωπο μας.

Η προσφορά Αίματος στην Λήμνο γίνεται με πολύ μεγάλη συνέπεια και προγραμματισμό και κάθε αιμοδοσία των κατοίκων είναι πάντα εντυπωσιακή, είναι μια αληθινή γιορτινή περίοδο στο Νοσοκομείο για το νησί μας και δίνει ελπίδα και σιγουριά στους ακρίτες συνανθρώπους μας. Το αίμα είναι γνωστό ότι είναι ζωντανός ιστός δεν παράγεται στο εργαστήριο και είναι το μοναδικό αναντικατάστατο μέσο για να σωθεί μια ζωή με μετάγγιση.

Η μετάγγιση του αίματος αποτελεί την πρώτη μεταμόσχευση, η οποία με τη μακρόχρονη ιστορία της έχει σώσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Είναι μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα έτσι ώστε η εθελοντική αιμοδοσία είναι υψίστη δωρεά, από τον άγνωστο αιμοδότη, στον άγνωστο άρρωστο συνάνθρωπο μας, είναι πράξη, μέσα από την οποία ο πολίτης αισθάνεται ηθικά και κοινωνικά καταξιωμένος στην κοινωνία της λιτότητας και της φτώχειας εις την οποία ζούμε. Πρέπει να βοηθήσουμε για να μεγαλώσει αυτό το μεγαλόπρεπο οικοδόμημα της εθελοντικής αιμοδοσίας του οποίου το μοναδικό του υλικό είναι ο άνθρωπος, η αγάπη, η θέληση και η προσφορά.

Σήμερα στην εποχή που ζούμε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Σήμερα όπου τα πάντα αμφισβητούνται, όπου η τεχνολογία καλπάζει, όπου ο κοινωνικός ιστός έχει σπάσει, όπου το περιβάλλον καταστρέφεται, τραγικές φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές , πλημμύρες, σεισμοί, επιδημίες, πόλεμοι, τρομοκρατία, όπου οι ηθικές και κοινωνικές αξίες καταπατούνται, όπου το δίκαιο επιβάλλεται δια της βίας, όπου οι παράδοξοι παρανοϊκοί και οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας διαφθείρουν τις προσωπικότητες των ανθρώπων και δημιουργούν ένα μέλλον ενός κόσμου χωρίς άλλο προορισμό… με μόνο προορισμό το χάος. Μέσα σε αυτή την κοινωνία δημιουργείται δραστηριοποιείται αντιστέκεται ο εθελοντισμός και μέσα του περικλείει αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό το μοναδικό μεγαλούργημα του εθελοντισμού η εθελοντική Αιμοδοσία φτιάχνεται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο για να του δίνει ζωή.

Φεβρουάριος 2019

Θεόδωρος Ι. Μπαβέας