ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ! ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Categories ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣPosted on

Η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα σημερινό ‘θαύμα’.

Η Ευρώπη που βίωσε αιώνες πολέμων κ μίσους, τώρα είναι μια όαση πολυπολιτισμών και πολυκουλτούρας. Μια ενότητα που επιβλήθηκε απ τις αγορές, όπως αρεσκόμαστε να λέμε. Εμεις όμως οι κοινοί άνθρωποι των λαών θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω. Συναδελφοσύνη, σεβασμός, ελευθερία, αλληλοκατανόηση κ πρόοδος, σαν μια οντότητα. Χωρίς εσωτερικά σύνορα, με σεβασμό στα ‘πιστεύω’, στην κουλτούρα κ στην ελευθερία του άλλου!

Εμείς που ζήσαμε και σε άλλες χώρες, πριν και μετά την Ένωση, αισθανόμαστε τη διαφορά και προπαντός στην ενότητα του νομίσματος. Άντε να κάνεις συνάλλαγμα, να ψάχνεις πια τράπεζα δίνει περισσότερα, πόσα κόμιστρα παίρνει, να προσπαθείς να βρεις πόσες δραχμές κάνει ένα προϊόν που βλέπεις, να κάνεις ‘χαρτιά’ στην Ελλάδα και μετά στον τόπο προορισμού, αυτά τα προσωρινά, που σου έδινε κάθε χώρα, για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένο χρόνο.

Και άντε να τρέχεις στα εκεί προξενεία, για να επικυρώσεις κάθε πιστοποιητικό της εκεί χώρας. Τα οποία ελληνικά προξενεία δεν μας μεταχειρίζονταν με τον καλύτερο τρόπο. Ένιωθες εκεί μέσα ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχεις.

Και γέμιζες το διαβατήριο με σφραγίδες σε κάθε λιμάνι και κάθε αεροδρόμιο.

Η ενωμένη Ευρώπη είναι πια το σπίτι μας. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι σαν να πηγαίνεις από δω σε άλλο μέρος της Ελλάδας και πολλές φορές φθηνότερα!

Όποιος δεν είναι ‘κολλημένος’ κ’ ανοίξει το ορίζοντα του και φανταστεί ότι κοιτάζει τη γη από πιο ψηλά, θα διαπιστώσει ότι η μεγάλη πατρίδα πια, είναι η Ευρώπη.

Πάτροκλος