Χριστουγεννιάτικες γιορτές στα χωριά Αγιος Δημήτριος και Ατσική.

Categories ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΑΔΕΣPosted on

Τα τελευταία χρόνια ένα καινούργιο έθιμο εμφανίστηκε στο νησί μας. Εκδηλώσεις για τον φωτισμό των Χριστουγεννιάτικων δέντρων στην Μύρινα και σε χωριά…  Σε δύο από τα μεγαλύτερα χωριά μας, στον Άγιο Δημήτριο και στην Ατσική, έγιναν οι εκδηλώσεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Προσκεκλημένα από τους διοργανωτές τα παιδιά! Αυτά είναι ευτυχισμένα με κάθε παιχνίδι, ανυπομονούν να ανταποκριθούν σε κάθε πρόσκληση. Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν παρακάτω ήταν πολύ υψηλότερου επίπεδου από αυτό που θα περίμενε κανείς να είναι σύμφωνο με το μέγεθος των δυο χωριών.

Αν θέλετε, πατήστε το πλήκτρο να παίξουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συνεχίστε την ανάγνωση των παρουσιάσεων. Στις φωτογραφίες πατήστε όποιες το επιτρέπουν να τις δείτε μεγαλύτερες. Πατήστε το πλήκτρο πίσω στο πρόγραμμα περιήγησης για να επιστρέψετε στην δημοσίευση.

Άγιος Δημήτριος, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018.

Στον Άγιο Δημήτρη χωριό προσφυγικό με μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έγινε μια όμορφη γιορτή με πολύ κόσμο και με συμμετοχή πολλών παιδιών. Πέρασαν σχεδόν  100 χρόνια από την εγκατάσταση των κατατρεγμένων προσφύγων από το Ρείς Ντερέ της μικράς Ασίας στην νέα πατρίδα.  Φαίνεται πως όλα έχουν αλλάξει και αυτοί οι δημιουργικοί άνθρωποι με μεγάλο κόπο και προσπάθεια όχι μόνο στέριωσαν αλλά ενίσχυσαν οικονομικά και πολιτιστικά την Λήμνο. Η γιορτή που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Δημητρίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, έγινε σε έναν μεγάλο χώρο. Στο νέο πάρκο δίπλα στο σχολείο, στο σχολείο και στο νηπιαγωγείο. Στην εκδήλωση παιδιά αλλά και μεγάλοι φαίνεται να διασκέδασαν πολύ. Παιχνίδια για τα παιδιά και  άφθονα κεράσματα για τους μεγάλους άναψαν το κέφι.

Παρακάτω μια μικρή αναφορά σε μερικές από τις δραστηριότητας που συνέβαιναν στους χώρους της εκδήλωσης.

Κάποιες δραστηριότητες…

Παιχνίδια για τα παιδιά.

Στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου υπήρχε μπαζάρ με την πώληση χειροτεχνημάτων για την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του χωριού.

Face painting

Στα παιδιά αρέσει πολύ το παιχνίδι και οι δοκιμές του νέου. Στο δημοτικό σχολείο το βάψιμο χριστουγεννιάτικων σχεδίων στο πρόσωπο (face painting) από τις κυρίες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, είχε μεγάλη επιτυχία και όχι μόνο στα παιδιά!

ο Άγιος Βασίλης στην μορφή του κοκκινοντυμένου καλόκαρδου γέρου με το έλκηθρο, που μοιράζει δώρα στα παιδιά, είναι μια μορφή των Βορείων Ευρωπαίων η οποία έχει γίνει πλέον παγκόσμια. Ο Άγιος Βασίλης ήρθε και στην εκδήλωση του Αγίου Δημητρίου και μοίρασε δώρα στα παιδιά!

Οι μπουφέδες

Στην εκδήλωση προσφερόταν κρασί και εδέσματα στον κύριο μπουφέ στο πάρκο του αγ. Δημητρίου. Στις παρακάτω φωτογραφίες το προσωπικό που υπηρετούσε τους επισκέπτες.

Μέσα στο σχολείο προσφερόταν καφές και γλυκά!

Χωρίς σουβλάκια καμιά πολιτιστική εκδήλωση δεν είναι ολοκληρωμένη! Για χιλιάδες χρόνια είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός περνά από τα κάρβουνα και την σχάρα!

Ατσική, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Η Ατσική είναι πάλι ένα χωριό που κατοικείται κυρίως  από ντόπιους Λημνιούς στον πλούσιο κάμπο στο κέντρο του νησιού απέναντι από το αεροδρόμιο… Έχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία και παράγει κυρίως σιτηρά… Η συμβολή και αυτού του χωριού επίσης μεγάλη στην οικονομία του νησιού μια και διαθέτει και μια μεγάλη βιοτεχνία και ένα σύγχρονο οινοποιείο… Η εκδήλωση εκεί έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία, όπου στήθηκε και το δέντρο, με μικρότερο αριθμό παρευρισκόμενων  κυρίως κατοίκους και τα παιδιά του χωριού. Οι γυναίκες του συλλόγου είχαν φτιάξει ένα όμορφο μπουφέ και τα παιδιά έκαναν μια επίδειξη με μουσική γυμναστική και χορό… όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν και διασκέδαζαν. 

Την εκδήλωση για πρώτη φορά συνδιοργάνωσαν ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ατσικής και ο πολιτιστικός σύλλογος Άγιος Ερμόλαος. Το πρόγραμμα που είχαν σχεδιάσει περιλάμβανε το χορευτικό και πολλά παιχνίδια στα οποία θα συμμετείχε κι ο Άι Βασίλης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω προβλήματος που εμφανίστηκε στην μικροφωνική εγκατάσταση…

Το μπαλέτο ήταν του γυμναστηρίου Ανάσα με έδρα το Μούδρο και είχε παιδιά και από την Ατσική και από τα γύρω χωριά… Η δασκάλα τους κ. Σοφία Καραγιάννη σχεδίασε μια όμορφη χορογραφία με ομπρελίτσες που ταίριαζε με την βροχερή ημέρα !!!

Τα κεράσματα ετοίμασαν οι κυρίες του χωριού με φαντασία και μεγάλη ποικιλία. Περισσότερο από όλα μας άρεσαν φυσικά οι ζεστοί λουκουμάδες…

Τα μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν γύρω από την φάτνη ενώ τα μεγαλύτερα έγραφαν γράμματα με τις επιθυμίες τους στον Άγιο Βασίλη…

Κείμενα, φωτογραφίες: Βαγγέλης Μωράκης, Φωτεινή Στεφανιδάκη.