Στην οδό Ανθυποσμηναγού Δασοπάτη… αριθμός 19

Categories ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣPosted on

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Ο αριθμός είναι το αρχέγονο στοιχείο από το οποίο προήλθε ολόκληρη η υλική μας δημιουργία. Στην ελληνική μυθολογία ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης αναφέρονται στους αριθμούς ως αφετηρία του σύμπαντος, ως αυθεντικά στοιχεία της αρμονίας, του μέτρου και της τάξης που το διέπει.

Ο κάθε αριθμός έχει τη δική του σημασία και το δικό του ξεχωριστό ρόλο, αλλά ακόμα και σήμερα το μεγάλο μυστήριο των αριθμών παραμένει ακόμα ανεξήγητο… αλλά όχι τόσο, όταν πρόκειται για την καθημερινή χρήση αυτών ως αναγκαίοι για να διευκολύνουν την επικοινωνία. Ο αριθμός σε μια οδό προσδιορίζει τον χώρο που ζούμε, που εργαζόμαστε, που διασκεδάζουμε και μας καθοδηγεί με ακρίβεια στο σημείο του ενδιαφέροντός μας.

Μια σημαντική χρήση τους είναι το γεγονός ότι αποτελούν τον οδηγό της κλασσικής επικοινωνίας τη στιγμή που αναρτημένοι σε κάθε κτίριο της πόλης είναι το καταφύγιο για τις ευχάριστες ή δυσάρεστες ειδήσεις που θα φέρει ο ταχυδρόμος.

Τα νούμερα των οδών στέκουν νυχθημερόν ακούραστοι σηματοδότες – οδηγοί πάνω στην πέτρα ή στο ξύλο, πάνω στο σπίτι ή στον προαύλιο χώρο αυτού.

Πίσω από κάθε νούμερο κρύβεται και μια ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία οικογενειακή ή μοναχική και κάθε αριθμός μαρτυρά το δρομολόγιό της μέσα στην αιωνιότητα.

Έτσι οι άνθρωποι ανάλογα τα τοποθετούν σε περίοπτη θέση, τα φιλοτεχνούν, τα στολίζουν, τα περιποιούνται ή ακόμα και τα τοποθετούν σ’ ένα άδειο οικόπεδο με την ελπίδα ότι στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα δημιουργήσει το δικό του πεπρωμένο. Άλλοτε μένουν εγκαταλελειμμένα μαρτυρία ενός κεφαλαίου που έκλεισε και έμεινε χωρίς συνέχεια.

Με απλή καταγραφική ή εικαστική προσέγγιση επιλέχθηκαν από το φωτογραφικό φακό «τυχαία» νούμερα οδών της πόλης μας, από το 1 ως και το 31 που αντιστοιχούν στις μέρες ενός πλήρους μήνα, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν την οντότητα που τους αρμόζει και θα τα κάνει να ξεχωρίσουν από τα άλλα «νούμερα» της καθημερινότητας.

Αν θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες μεγαλύτερες τοποθετήστε τον δείκτη πάνω τους και μόλις αλλάξει κάντε κλικ. Πατήστε το πλήκτρο της επιστροφής για να επιστρέψετε.

Γιάννης Γκαλιούρης