Η επικοινωνιακή τεχνολογία ως μέσο ευημερίας.

Categories ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣPosted on

Η επικοινωνία είναι ίσως το μόνο στοιχείο που διαχωρίζει το ανθρώπινο γένος από τα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα που συγκατοικούν στον πλανήτη γη. Ως επικοινωνία ορίζουμε όλο εκείνο το σύνολο που σήμερα διαθέτει ο άνθρωπος στο οπλοστάσιο του για να εκφραστεί και ένας από τους τρόπους έκφρασης είναι και ο εμπορικός.

Η επικοινωνία είναι προϊόν αμφίδρομο μιας και χρειάζεται περισσότερα από ένα μέλη για να δημιουργηθεί, με εξαίρεση τους εσωτερικούς διαλόγους του καθένα με τον εαυτό σου σε επίπεδο σκέψης. Η αξία της ασύλληπτη από την στιγμή που κάποιοι θα κατανοήσουν την πραγματική της δύναμη και θα αποφασίσουν να την αξιοποιήσουν. Αν και μέσα στις φυσικές λειτουργίες του ανθρώπου, δεν παύει και ειδικά στην εποχή μας να έχει και εκείνη τους κανόνες της που καθημερινά εξελίσσονται και βελτιώνονται μαζί με τον άνθρωπο.

Το διαδίκτυο έχει ανοίξει την μεγαλύτερη επικοινωνιακή λεωφόρο μεταξύ των κατοίκων σε επίπεδο πλανήτη πλέον, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση αυτό του μέσου, μπορεί να οδηγήσει τόπους και ανθρώπους σε ευημερία. Μία ευημερία που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν απαγορευτική ακόμα και για λόγους γεωγραφικούς. Η διαδικτυακή χρήση όμως χρίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί δεν παύει να είναι δημιούργημα ανθρώπων που πολλοί έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να επιβάλλουν τις όποιες απόψεις τους και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φιλοξενούνται και εκεί συναθροίζονται εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά.

Το νέο υπεροόπλο δημιούργησε μία νέα επικοινωνιακή ανάγκη, αυτή του πώς να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν καλύτερα, αποτελεσματικότερα και κυρίως προσοδοφόρα. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι τονίστηκε περισσότερο η λέξη επικοινωνία σε σχέση με τον παλαιότερο όρο που όμως χρησιμοποιείται ως σήμερα, διαφήμιση. Η διαφήμιση εμπεριέχει μόνο κάποια στοιχεία ενός προϊόντος, μίας ιδέας, ενός τόπου, μιας πρόταξης κτλ. Και συνήθως περιορίζεται σε λέξεις και μηνύματα κλειδιά. Αντίθετα η επικοινωνία, με τον όρο στην εμπορική του χρήση πλέον, είναι κάτι πολύ βαθύτερο και συνοδεύει όλα τα παραπάνω με μία πλειάδα στοιχείων, ώστε να ικανοποιηθούν οι σημερινές αυξημένες ενημερωτικές ανάγκες του καταναλωτή, ώστε να οδηγηθεί στην τελική απόφαση.

Η ψηφιακή επικοινωνία αν και διαθέτει παρόμοιες ασθένειες με εκείνες της εμπρόσωπης, όπως η άγνοια, ο εγωισμός, η προχειρότητα, η έλλειψη στρατηγικής και συντονισμένης προσπάθειας, μπορεί να βρει επαγγελματικές διεξόδους σε εκατομμύρια επαγγελματικά εγκλωβισμένους, αν κάποιος καταλάβει σωστά και έγκαιρα από πού μπορεί να αντλήσει και να επεξεργαστεί αλλά και να αλληλεπιδράσει με παρεχόμενες πληροφορίες. Δεν θέλει πολύ χρόνο ώστε να κατανοήσει ποια γραφή, εικόνα, σχέδιο είναι πρωτότυπο και αξιόλογο και ποιοτικά επεξεργασμένο, αλλά και ούτε δύσκολο να καταλάβει τις προθέσεις του επώνυμου ή ανώνυμου συγγραφέα – αρθρογράφου – κειμενογράφου.

Ας πάρουμε στα χέρια μας σωστά αυτό το νέο σχετικά μέσο και ας το χρησιμοποιήσουμε εξελίσσοντας μέσα από αυτό μία καλύτερη επικοινωνία που θα οδηγήσει σε οικονομικούς τόπους και ορίζοντες που αρκετοί δεν είχαμε καν ονειρευτεί πριν από μερικές δεκαετίες. Σήμερα το διαδίκτυο είναι ο νέος ορισμός μιας επικοινωνίας που θα δημιουργήσει τον νέο άνθρωπο και πιθανά μέσα σε ένα πιο αξιοπρεπές για όλους μας.

Παναγιώτης Τσινόπουλος